«و قولوا للناس حسنا کما امرکم الله عزوجل؛ همانگونه که خداوند به شما فرمان داده است، با مردم به نیکویى سخن بگویید.»((1
آیه شریفهاى را که این فرمان در آن آمده است ذکر مىکنیم: «و اذ اخذنا میثاق بنى اسرائیل لاتعبدون الا الله و بالوالدین احسانا و ذى القربى و الیتامى و المساکین و قولوا للناس حسنا و اقیموا الصلاة و اتوا الزکاة ثم تولیتم الا قلیلا و انتم معرضون. بقره/ 83»
«هنگامى که از بنى اسرائیل پیمان گرفتیم که جز الله را نپرستید، به پدر و مادر و خویشاوندان و یتیمان و درماندگان نیکى کنید، با مردم به نیکویى سخن بگویید، نماز به پا دارید و زکات بپردازید - پس از این پیمان - جز تعداد انگشت شمارى از شما، پشت به پیمان کردید در حالى که از آن روى برتافتند.»
امام باقر علیه السلام فرمود: «قولوا للناس احسن ما تحبون ان یقال لکم. فان الله یبغض اللعان السباب الطعان على المومنین، الفاحش المتفحش السائل الملحف، و یحب الحیى الحلیم العفیف المتعفف.»
«با مردم زیباتر و نیکوتر از آنچه که دوست دارید به شما بگویند، سخن بگویید، زیرا خداوند از کسى که در سخنانش دیگران را مرتب نفرین مىکند و ناسزا مىگوید و طعنه بر مومنان مىزند و زشت کردار و زشت گفتار است و به اصرار از دیگران چیزى طلب مىکند، بدش مىآید و از چنین کسى نفرت دارد. و در مقابل، فرد با حیا و بردبار و پاکدامن و پاک اندیش را دوست مىدارد.» (2)
و امام صادق علیه السلام هم فرمود: «قولوا للناس حسنا اى للناس کلهم، مومنهم و مخالفهم، اما المومنون فیبسط لهم وجهه، و اما المخاطفون فیلکمهم بالمداراه لاجتذابهم الى الایمان. فان ایسر من ذلک یکف شرورهم عن نفسه و عن اخوانه المومنین.»
«با همه مردم چه مومن و چه مخالف، به نیکویى سخن بگویید. اگر مخاطب شما مومن باشد از خوش گویى و خوش خویى شما چهرهاش باز مىشود و خوشحال مىگردد و اما اگر مخاطب شما از مخالفان شما باشد، با مداراى در سخن، او را به سوى ایمان جذب مىکنید و اگر این هم نشد، کمترین حاصل نیکو سخن گفتن با مخالفان آن است که به این وسیله شر و بدى آنان را از خود و برادر مومن برطرف مىسازید.« (3)
پایین نوشتها:
1- نهج البلاغه، وصیت حضرت به امام حسن علیه السلام.
2- تفسیر برهان، ج1، ص 12.
3- بحار الانوار، ج 71، ص 341 .
منابع:
1-کتاب آخرین دیدار، نادر فضلی .
2-تبیان +کورش زارعی بهجانی سه شنبه 86 آذر 6 12:16 عصر پیام
تو تنها اتفاقیست که نیفتادهست ()
|